Tips på att köpa mode från andra länder

Mode på nätet
15th april 2024

Det är många som upptäckt hur spännande och roligt det är att köpa kläder och mode från utlandet. Priserna är många gånger lägre när du beställer från andra länder, speciellt från Asien. Men även utbudet kan vara mycket större. Men trots att det är roligt och spännande är det väldigt viktigt att du är försiktig. E-handelssystemet som gäller inom Europa eller Sverige är inte detsamma som gäller för andra e-butiker. Det brukar oftast vara säkert om du handlar inom EU, men går du utanför EU kan du stöta på andra köplagar och regler. Här nedan kommer några tips på vad du bör tänka på.

Moms, tull och frakt

När du besöker en utländsk e-butik kommer de billigare priserna ofta locka dig och få dig att vilja köpa mängder med kläder. Men du får inte glömma bort frakten, moms och tullavgifterna. Dessa kostnader kan ibland vara svåra att lista ut, men de är väldigt viktiga. Det kan nämligen tillkomma rätt stora belopp vilket gör att du inte får dina kläder så billigt som du först trott.

Ångerrätten

Ångerrätten är kort förklarat en rättighet som innebär att du helt enkelt kan ångra ett köp. Den gäller för de flesta e-butiker över Europa. Men skulle du handla från Australien, Kina eller USA är det inte säkert att ångerrätten gäller. Dubbelkolla alltid detta innan du gör ett köp. Du kan ofta hitta svaren du söker i villkoren.

Välj endast seriösa e-butiker

Ett sista tips på vad du bör tänka på när du handlar på nätet från ett annat land är att butiken är seriös. Det finns nämligen flera blufföretag som endast kommer sno dina pengar. Dubbelkolla alltid att hemsidorna är trygga. Läs kundbetyg, ta en närmare titt på företaget och kontrollera eventuell SSL-kryptering.