Att välja rätt storlek på nätet

Mode på nätet
19th april 2024

Varje gång du beger dig ut till klädbutiker kan du hitta rätt storlek genom att välja dina plagg och gå och prova dessa direkt. De flesta klädbutiker har provrum som gör det möjligt att hitta den rätta storleken direkt. Du behöver inte gissa storlek och sedan återvända till butiken ifall du väljer fel storlek. Skulle du vara osäker, eller ha svårt att avgöra vilket plagg som passar bäst, kan du alltid prata med butiksmedarbetarna som finns. De kan hjälpa dig att välja rätt och rekommendera vilken storlek du bör prova. När du handlar i fysisk butik kan det alltså vara väldigt lätt att hitta rätt. Handlar du däremot på nätet kan det bli betydligt svårare.

Du som köpt kläder online tidigare har antagligen fått hem ett plagg som antingen var för stort eller för litet. De flesta väljer då antingen att skicka tillbaka plagget eller slänger in det i garderoben och glömmer bort det. Det är svårt att hitta den rätta storleken när du handlar på nätet. Tillverkare och butiker arbetar ofta på olika vis. Många har dock storleksmärkningar som du kan ta hjälp av. Men vilka storlekar är det som gäller? Svenska, amerikanska eller kinesiska? Det kan göra stor skillnad beroende på vilken typ av storlek som listas.

Ta reda på dina mått

Det bästa tipset på vad du kan göra för att hitta den rätta storleken är att ta en titt på hemsidans storlekstablett. De seriösa modebutikerna bör alltid ha en sådan tillgänglig, oavsett om det är en svensk butik eller en utländsk. Men för att det ska vara möjligt för dig att använda dig av tabellen måste du känna till dina mått. Ta gärna hjälp av en annan person och mät de kroppsdelar som behövs. Kroppsdelarna som ska mätas beror på vilket typ av klädesplagg det är du ska köpa.

Vad du kan göra är att mäta hela din kropp, båda ben och armar, runt midjan, bröst och så vidare. Skriv sedan ner alla dina mått så att du har de tillgängliga. Sedan är det bara att plocka fram den listan när du ska köpa kläder på nätet. Tänk även på att dina mått kan förändras allt eftersom, så dubbelkolla de ifall du inte köpt kläder under en längre tid.