Vogue – världens äldsta modemagasin

Välkända modemagasin
23rd april 2024

Det allra äldsta modemagasinet, och det mest kända i världen, är Vogue. Trots att namnet på tidningen låter franskt är det faktiskt ursprungligen en amerikansk tidning, och det allra första exemplaret gavs ut i landet redan år 1892. Den ges idag ut i en rad med länder, bland annat Frankrike, Storbritannien och självklart USA. Frankrike fick sin första utgåva först år 1920, fyra år efter att modemagasinet kom ut i Storbritannien.

Tidsintervall

Vogue gav till en början ut varannan månad. Detta förändrades i början på 1970-talet när Vogue ändrades till en månadstidning. Anledningen till att tidningen började kommer ut oftare berodde till stor del på att de ville följa modenyheterna. Eftersom det hela tiden dök upp nya trender och nyheter var det inte lätt att hänga med i svängarna, och med en tidning varannan månad publicerades det ofta “gamla” nyheter.

Vogue hjälpte även kvinnorna att ta upp mer plats under den tiden. Tidningen sträckte sig nämligen främst till kvinnor som ville ta del av alla senaste modebilder och ideal.

Tidningen bakom talangerna

Vogue har alltid haft fantastiska chefredaktörer. De har alltid lyckats anlita modeller och fotografer som kom till att bli några av de största förebilder genom tiderna. Ett exempel är Diana Vreeland som var under 60- och 70-talet chefredaktör. Dessa år präglades en hel del av sexuell frigörelse, politik och sociala strömningar. Vreeland var väldigt duktig på att anlita personer som kom till att bli några av de största namnen inom modebranschen.

Exempel på namn som kopplats till tidningen är Twiggy, Marisa Berenson, Jean Shrimpton och många fler.