Mode på nätet

Jobba med mode
21st november 2023

Jobba med modeJobba med mode

Välkända modemagasinVälkända modemagasin

Fördelar med att handla mode online

De flesta av oss har idag provat på e-handel någon gång. Att shoppa mode online är både vanligt och ett utmärkt sätt att kunna ta del av alla trender från andra länder. Det är dessutom många som väljer att shoppa online eftersom produkterna många gånger kan vara billigare, plus att de kommer hemlevererade.

Skulle du vara en av de få som inte har testat att handla på nätet är det kanske dags att göra det. Det finns ett stort utbud med seriösa och fantastiska e-butiker som säljer mode i mängder, du kan hitta alla möjliga stilar i de flesta storlekarna. Skulle du känna dig osäker när det gäller tryggheten på nätet eller kanske oroar dig över att välja rätt storlek? Du är då inte den enda. Det finns flera tips på vad du kan göra för att hitta rätt. Det finns dessutom en rad med modemagasin du kan ta hjälp av på nätet. Vissa berättar mer om olika e-butiker och vilka som rekommenderas.

5 fördelar med att shoppa online

Känner du dig osäker på om online shopping är för dig eller inte kommer här några fördelar till varför du bör ge det en chans.

1. Utbudet

Den första och största fördelen är det stora utbudet du får tillgång till. På nätet kan du hitta det mesta genom endast några knapptryck. Du kan även hitta mode från andra länder som inte finns tillgängliga i Sverige.

2. Spara några kronor

En annan fördel kan vara priserna. Det finns nämligen e-butiker som inte har en fysisk butik vilket innebär att de inte betalar för butikspersonal, lokal och liknande. På så sätt kan de hålla nere priserna en hel del. Vissa utländska butiker kan dessutom sälja väldigt billigt mode, i vissa fall får du dock räkna med en tullavgift. Kolla alltid upp detta när du ska handla från utlandet.

3. Jämföra priser

Ytterligare en fördel när du ska köpa kläder online är att du många gånger kan jämföra priserna. På så sätt kan du sortera igenom butikerna snabbt för att se vilken som säljer den produkt du är ute efter till det billigaste priset.

4. Bekvämligheten

En av de största anledningarna till att folk väljer att shoppa online beror på bekvämligheten. Du behöver inte bege dig ut och trängas bland folkmassor utan kan göra din shopping direkt från soffan. Kläderna kanske inte dyker upp på direkten, men många e-butiker erbjuder expressleverans vilket brukar innebära att du har kläderna inom ett par dagar.

5. Tillgängligheten

Den sista fördelen med att handla på nätet är att det är alltid tillgängligt. Du behöver inte vänta på några öppettider eller planera när du ska besöka butikerna. Du har alltid det stora utbudet tillgängligt direkt på din dator, eller mobil/surfplatta.

Att välja rätt storlek på nätet

Varje gång du beger dig ut till klädbutiker kan du hitta rätt storlek genom att välja dina plagg och gå och prova dessa direkt. De flesta klädbutiker har provrum som gör det möjligt att hitta den rätta storleken direkt. Du behöver inte gissa storlek och sedan återvända till butiken ifall du väljer fel storlek. Skulle du vara osäker, eller ha svårt att avgöra vilket plagg som passar bäst, kan du alltid prata med butiksmedarbetarna som finns. De kan hjälpa dig att välja rätt och rekommendera vilken storlek du bör prova. När du handlar i fysisk butik kan det alltså vara väldigt lätt att hitta rätt. Handlar du däremot på nätet kan det bli betydligt svårare.

Du som köpt kläder online tidigare har antagligen fått hem ett plagg som antingen var för stort eller för litet. De flesta väljer då antingen att skicka tillbaka plagget eller slänger in det i garderoben och glömmer bort det. Det är svårt att hitta den rätta storleken när du handlar på nätet. Tillverkare och butiker arbetar ofta på olika vis. Många har dock storleksmärkningar som du kan ta hjälp av. Men vilka storlekar är det som gäller? Svenska, amerikanska eller kinesiska? Det kan göra stor skillnad beroende på vilken typ av storlek som listas.

Ta reda på dina mått

Det bästa tipset på vad du kan göra för att hitta den rätta storleken är att ta en titt på hemsidans storlekstablett. De seriösa modebutikerna bör alltid ha en sådan tillgänglig, oavsett om det är en svensk butik eller en utländsk. Men för att det ska vara möjligt för dig att använda dig av tabellen måste du känna till dina mått. Ta gärna hjälp av en annan person och mät de kroppsdelar som behövs. Kroppsdelarna som ska mätas beror på vilket typ av klädesplagg det är du ska köpa.

Vad du kan göra är att mäta hela din kropp, båda ben och armar, runt midjan, bröst och så vidare. Skriv sedan ner alla dina mått så att du har de tillgängliga. Sedan är det bara att plocka fram den listan när du ska köpa kläder på nätet. Tänk även på att dina mått kan förändras allt eftersom, så dubbelkolla de ifall du inte köpt kläder under en längre tid.

Tips på att köpa mode från andra länder

Det är många som upptäckt hur spännande och roligt det är att köpa kläder och mode från utlandet. Priserna är många gånger lägre när du beställer från andra länder, speciellt från Asien. Men även utbudet kan vara mycket större. Men trots att det är roligt och spännande är det väldigt viktigt att du är försiktig. E-handelssystemet som gäller inom Europa eller Sverige är inte detsamma som gäller för andra e-butiker. Det brukar oftast vara säkert om du handlar inom EU, men går du utanför EU kan du stöta på andra köplagar och regler. Här nedan kommer några tips på vad du bör tänka på.

Moms, tull och frakt

När du besöker en utländsk e-butik kommer de billigare priserna ofta locka dig och få dig att vilja köpa mängder med kläder. Men du får inte glömma bort frakten, moms och tullavgifterna. Dessa kostnader kan ibland vara svåra att lista ut, men de är väldigt viktiga. Det kan nämligen tillkomma rätt stora belopp vilket gör att du inte får dina kläder så billigt som du först trott.

Ångerrätten

Ångerrätten är kort förklarat en rättighet som innebär att du helt enkelt kan ångra ett köp. Den gäller för de flesta e-butiker över Europa. Men skulle du handla från Australien, Kina eller USA är det inte säkert att ångerrätten gäller. Dubbelkolla alltid detta innan du gör ett köp. Du kan ofta hitta svaren du söker i villkoren.

Välj endast seriösa e-butiker

Ett sista tips på vad du bör tänka på när du handlar på nätet från ett annat land är att butiken är seriös. Det finns nämligen flera blufföretag som endast kommer sno dina pengar. Dubbelkolla alltid att hemsidorna är trygga. Läs kundbetyg, ta en närmare titt på företaget och kontrollera eventuell SSL-kryptering.

Börja jobba med mode idag

Att jobba inom modebranschen är en riktig dröm för många. Det finns väldigt många inriktningar att välja på om du skulle vilja jobba med mode. Vissa inriktningar kräver att du har en viss utbildning medan andra endast kräver att du har en viss talang.

Vill du börja jobba med mode redan idag är det faktiskt helt möjligt. Du kan antingen starta en modeblogg eller en kanal på youtube. Det kanske låter lätt men du kommer snabbt inse att det kräver en hel del jobb. Att starta upp själva bloggen eller Youtubekanalen är i sig inte svårt, men att få den att växa och börja tjäna pengar kan ta tid. Det allra viktigaste är att du publicerar saker regelbundet och gärna sådant du är säker på att andra är intresserade av.

Ett tips på om du vill jobba genom modeblogg är att skapa en riktig plan. Skriv ner dina mål och hur du ska nå dessa. Du bör dessutom inte räkna med att du kan försörja dig på detta de första månaderna. Så om du har ett annat jobb, fortsätt med det och fokusera på bloggen vid sidan av tills du verkligen kommit igång.

Skapa ett eget klädmärke

Drömmer du om att skapa ett klädmärke? Då finns det två olika vägar du kan välja mellan, anlita designer eller bli en designer. Vilken väg som passar dig bäst beror till stor del på din personlighet. Älskar du att syssla med tyg, sy och är väldigt konstnärlig kan du fundera på att gå en designerutbildning. Det kommer ge dig en väldigt bra grund och ge dig den kunskapen du behöver som designer.

Vill du däremot endast rita kläder, men inte har talangen att sy de själva kan du anlita fabriker som syr upp de till dig. För att klara med detta måste du dock ha en del kunskap om försäljning. Så även här kan en utbildning komma väl till hands.

Öppna en butik

Ett annat sätt du kan gå till väga om du vill arbeta med att sälja kläder är att starta en klädbutik, antingen e-handel eller en fysisk butik. Du behöver dessutom inte sälja dina egna kläder utan kan sälja andras. Detta är något du kan relativt snabbt kan komma igång med, i alla fall om du startar en e-butik. Du behöver då ett lager, en hemsida och samarbeten med de klädföretag du säljer till.

Vogue – världens äldsta modemagasin

Det allra äldsta modemagasinet, och det mest kända i världen, är Vogue. Trots att namnet på tidningen låter franskt är det faktiskt ursprungligen en amerikansk tidning, och det allra första exemplaret gavs ut i landet redan år 1892. Den ges idag ut i en rad med länder, bland annat Frankrike, Storbritannien och självklart USA. Frankrike fick sin första utgåva först år 1920, fyra år efter att modemagasinet kom ut i Storbritannien.

Tidsintervall

Vogue gav till en början ut varannan månad. Detta förändrades i början på 1970-talet när Vogue ändrades till en månadstidning. Anledningen till att tidningen började kommer ut oftare berodde till stor del på att de ville följa modenyheterna. Eftersom det hela tiden dök upp nya trender och nyheter var det inte lätt att hänga med i svängarna, och med en tidning varannan månad publicerades det ofta “gamla” nyheter.

Vogue hjälpte även kvinnorna att ta upp mer plats under den tiden. Tidningen sträckte sig nämligen främst till kvinnor som ville ta del av alla senaste modebilder och ideal.

Tidningen bakom talangerna

Vogue har alltid haft fantastiska chefredaktörer. De har alltid lyckats anlita modeller och fotografer som kom till att bli några av de största förebilder genom tiderna. Ett exempel är Diana Vreeland som var under 60- och 70-talet chefredaktör. Dessa år präglades en hel del av sexuell frigörelse, politik och sociala strömningar. Vreeland var väldigt duktig på att anlita personer som kom till att bli några av de största namnen inom modebranschen.

Exempel på namn som kopplats till tidningen är Twiggy, Marisa Berenson, Jean Shrimpton och många fler.

Elle

Elle är en fransk tidning som idag finns i över 40 versioner i flera länder. Det första exemplaret kom ut år 1945 och Elle-tidningen har en väldigt intressant och intensiv historia. Det hela började med Helene Gordon, född i Ryssland, men bodde i Paris där hon träffade Pierre Lazareff. Paret flydde till USA under kriget där hon arbetade hos flera modetidningar. Drömmer var dock att grunda sin egna. Efter kriget valde paret att flytta tillbaka till Paris och hon började skapa Elle.

Lagardère Group är företaget i Paris som äger tidningen idag, och precis som den andra jätten Vogue, har Elle uppmärksammat flera fotografer och modeller genom åren. Brigitte Bardot är ett namnet som upptäcktes tack vare modemagasinet.

Elle är dock inte endast ett modemagasin. Tidningen finns även som andra versioner, till exempel Elle Mat&Vin och Elle Interiör som i stort sett förklarar sig själva, en för inredning och en för mat och vin. Den svenska versionen av tidningen ägs av Allers förlag och kom ut för första gången på slutet av 1980-talet.

En sista intressant fakta om Elle är att tidningen har en egen designgala samt delar ut “Elle Beauty Awards” till de skönhetsprodukter de anser vara de bästa.

Vi svarar gärna på alla dina frågor om vår hemsida. Fyll i kontaktformuläret så återkommer vi till dig.

mylovebasket.com – Mode på nätet, jobba med mode, modemagasinmylovebasket.com – Mode på nätet, jobba med mode, modemagasin